Dřezová vodovodní baterie je nezbytnou součástí každého dřezu. Podle upevnění je lze rozdělit na stojánkové a nástěnné. Stojánkové jsou umístěny přímo ve dřezu. Různí se také typem ovládání. Dnes se setkáme především s kohoutkovými a pákovými typy. Páková kuchyňská baterie je úspornější a snadnější na obsluhu. Její součástí je kartuš, která míchá teplou a studenou vodu. Poškození kartuší je také nejčastější příčinou poruch nejen dřezových pákových baterií. Při výběru výrobku proto dbejme na kvalitu kartuší. V současnosti se nejčastěji setkáme s keramickými druhy s průměrem okolo 35 mm. Segment kohoutkových dřezových baterií nabízí nástěnné, stojánkové jednopřívodové a stojánkové dvoupřívodové typy. Ramínka mohou být spodní nebo horní a obsahovat perlátor. Dřezové baterie se liší také svým designem. Na trhu najdeme rovněž napodobeniny dříve užívaných typů podobně jako u koupelnového vybavení ve stylu retro.
Typy dřezových baterií
V současném širokém sortimentu najdeme snad všechny druhy. Typ Leda má keramickou kartuš a dodává se s vytahovací koncovkou. Má horní o 180 stupňů otočné horní ramínko. Také typ Taros je vhodný k použití v našich kuchyních. Je vyroben z kvalitního nerez materiálu a jeho ramínko je otočné o 360 stupňů. Stejného otočení lze dosáhnout u typu Atlas, který se dodává s vytahovací koncovkou. Tu má taky řada FG, která obsahuje modely s různými horními ramínky. Některé typy mají podsvícenou vytahovací koncovku. Řada FG se nabízí kromě standardní stříbrné barvy také v provedení pískový melír.
Jak vybrat dřezovou baterii?
Dřezové vodovodní baterie dotváří celkový vzhled kuchyní, proto jsou také podobně jako další kuchyňské vybavení ovlivňovány módními trendy. Z ekonomického hlediska jsou jednoznačné úspornější pákové typy, které mají vyšší těsnost a snazší ovládání. Tyto baterie totiž umožňují nastavení teploty s mnohem větší citlivostí. Svou roli při výběru hraje také vytahovací hadice, která usnadňuje manipulaci s ní.