Granitový dřez neztrácí na své kráse dlouhé roky

https://ohkcheb.cz/wp-content/uploads/2021/10/arno-smit-Knynaa97O0M-unsplash-1.png

Granitový dřez si do své kuchyně volí čím dál víc lidí pro jeho krásu a trvanlivost. Vzhledem ke způsobu výroby si můžete pořídit granitový dřez v nejrůznějších tvarech a barevných odstínech. Jeho typicky matný povrch nevyžaduje velkou údržbu.

Granitové dřezy jsou zpravidla složené z větší části z drcené žuly (obvykle 70 – 80 %) a pojivové příměsi s barvivem. Tento způsob zpracování spolu se zvyšující se poptávkou ovlivňuje konečnou cenu dřezu, která v poslední době začala klesat. I při vyšší ceně se z dlouhodobého hlediska vyplatí – a nejen těm uživatelům, kteří neradi často uklízí. V současnosti jde o dřez s nejdelší životností.

Granitový dřez v sobě spojuje jedinečné vlastnosti

Granitový dřez, známý také jako dřez z umělého kamene, přejímá ty nejlepší vlastnosti přírodní žuly, které pro kuchyňské použití jistí pojivová příměs obvykle z tvrdé syntetické pryskyřice. Žula je totiž čtvrtý nejpevnější prvek v přírodě a přidáním pryskyřice se její vlastnosti vylepšují.

Kompozitní granitové dřezy prochází stálým vývojem, a tak při hledání pravého kousku do vaší kuchyně zapátrejte, jestli výrobci nabízenému dřezu dokázali dát něco navíc. Nejčastěji jde o speciální vrstvu nebo uzavření směsi do sebe a na povrchu dřezu se neusazují nečistoty a bakterie a je téměř nemožné jej poškrábat.

S těmito výhodami, společnými pro granitové dřezy na trhu, strčí do kapsy všechny konkurenční typy dřezů:

  • Odolnost

Vyznačuje se vysokou odolností proti škrábancům, nárazům a působení dalších mechanických vlivů. Po styku s ostrými předměty se dřez pouze jeví jako poškrábaný, ve skutečnosti je jenom zašpiněný a stačí jej otřít.

  • Tepelná rezistence

Granitový dřez zvládá bez známek poškození velmi vysoké teploty (přes 250 °C), takže do něj můžete položit hrnec rovnou ze sporáku nebo k němu nainstalovat vodovodní baterii s integrovaným bojlerem na vroucí vodu.

  • Hygiena

Kombinace přírodních a umělých složek vede k uzavření povrchu, který je hladký a neusazují se v něm bakterie.

  • Snadná údržba

Granitový dřez se velmi jednoduše čistí. Protože nezadržuje vodu, mastnotu a plak stačí jenom setřít hadrem na nádobí namočeným v teplé vodě (doporučuje se co nejdřív po zašpinění). Nejsou na něm vidět ani skvrny od vody, jako se to stává u nerezových dřezů. Pokud máte tvrdou vodu, stačí dřez pravidelně umýt mýdlovou vodou a usušit jej.

  • Stálost barev

I při vystavení pravidelnému slunečnému záření si granitový dřez uchovává svou původní barvu.

Stejně jako ostatní dřezy i ty granitové mají pár nevýhod, které ale jejich používání nemusí nijak ovlivnit:

  • Matné odstíny

Jsou dostupné pouze v matných odstínech, což je dané procesem výroby. Novinkou jsou granitové dřezy v metalických odstínech, které si zachovávají vlastnosti standardních granitových dřezů.

  • Náchylnost na přepravu

I když je granitový dřez při používání prakticky nerozbitný, jsou známé případy poškození během přepravy. Proto si před jeho nainstalováním pečlivě zkontrolujte celý povrch, jestli na něm nejsou nějaké odštěpky.

  • Slabší výdrž proti některým typům skvrn u levnějších typů

Kvůli přítomnosti přírodní žuly způsobující poréznost mohou být granitové dřezy citlivější na některé typy těžce odstranitelných skvrn (například jód, permanentní fixa, leštidlo na boty). Výrobci proto dřezy opatřují speciální ochranou přidanou do pojivové složky, a tak se těchto skvrn zbavíte pouhým přetřením hadříkem se studenou vodou.

Granitový dřez zapadne do moderního i tradičního pojetí kuchyně

Granitový dřez si zachovává přírodní vzhled žuly a je velmi příjemný na dotek. Bytoví architekti jej rádi používají do tradičních kuchyní v kamenných odstínech, ale své místo má i v moderních prostorech. A to díky širokému množství tvarů a doplňků spojených se dřezem, jako jsou odkapávače nebo plochy na krájení. Dřezy z granitu jsou k dostání ve světlých, jasných a výrazných barvách, ale vůbec mezi nejoblíbenějšími dominuje bílá, černá a šedá.